facebook news
foto
hp show
hp close

Budapest legautentikusabb karibi étterme!

foto
Az √©tteremrŇĎlA 2012. december√©ben ny√≠lt La Bodeguita del Medio √©tterem k√ľl√∂nleges kialak√≠t√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen p√°ratlan √©lm√©nyt ny√ļjt az idel√°togat√≥ vend√©gek sz√°m√°ra. Az 1901-ben firenzei ihlet√©ssel √©p√ľlt var√°zslatos enteriŇĎrt siker√ľlt megt√∂lteni autentikus karibi hangulattal, amelyet kubai zenekarunk, a La Movida √©s a kubai t√°ncosok tesznek felejthetetlenn√©.

alt

altMinden v√°ros a vil√°gon b√ľszk√©lkedhet valami egyedivel, amitŇĎl k√ľl√∂nlegess√© v√°lik √©s ami h√≠ress√© teszi. A kubai fŇĎv√°rosban, Havann√°ban, sz√°mos ilyen hely tal√°lhat√≥. √Ām alig n√©h√°nynak van olyan hossz√ļ, gazdag t√∂rt√©nete, √©s oly fontos emberekkel teli vend√©gk√∂nyve, mint a koloni√°lis √©s az ‚Äě√ļjonnan‚Äú √©p√≠tett Havann√°t √∂sszek√∂tŇĎ Empedrado utca k√∂zep√©n l√©vŇĎ La Bodeguita del Medio-nak.

Az a h√≠r j√°rja, hogy az √ľzlet pont sz√°z macskakŇĎnyire tal√°lhat√≥ Kuba legnagyobb amerikai barokk √©p√ľlettŇĎl, a havannai katedr√°list√≥l. Az, hogy a Bodeguita pont az eml√≠tett Empedrado utca k√∂zep√©n, a 207-es sz√°m alatt tal√°lhat√≥, 1950-ben egyben n√©vad√≥j√°v√° is v√°lt a helynek. A La Bodeguita del Medio spanyolul ugyanis annyit jelent: ‚Äěkocsma az utca k√∂zep√©n‚Äú. Ez a helyv√°laszt√°s sokak sz√°m√°ra logikus, ugyanakkor meglepŇĎ is lehet, mivel a legt√∂bb b√°r √©s √©tterem strat√©giai okokb√≥l √°ltal√°ban utcasarkon helyezkedik el.

altAmikor valaki bel√©p a havannai La Bodeguit√°ba, az elsŇĎ, ami mag√°val ragadja, az a kubai menta kellemes illata, amely nagyon kedvezŇĎ hat√°ssal van az em√©szt√©sre is. Ez√©rt is v√°lt elv√°laszthatatlan r√©sz√©v√© a h√≠res kubai italnak, a MOJITONAK, amely a ma ismert √≠z√©t √©s jelleg√©t √©pp a La Bodeguit√°ban kapta. A havannai La Bodeguita h√°ts√≥ r√©sz√©ben a vend√©gek kiv√°l√≥ kubai √©teleket is √©lvezhetnek, mik√∂zben tradicion√°lis helyi dallamokat j√°tszik a kubai tri√≥.

 T√©rj√ľnk azonban vissza a m√ļlt sz√°zad h√°bor√ļs √©veibe, eg√©szen pontosan 1942-be, amikor a v√°llalkoz√≥ szellemŇĪ Ang√©l Martinez Borroto meg√©rz√©seire hallgatva megv√°s√°rolt egy kis helys√©get az Empedrado utc√°ban, Havanna akkoriban m√©g erŇĎd√≠tm√©nyk√©nt elker√≠tett t√∂rt√©nelmi r√©sz√©ben, ahol √ļtnak ind√≠totta √ľzlet√©t, akkori nev√©n a La Casa Mart√≠nez-t. Nem sokra r√° egy Mart√≠nezhez nagyon k√∂zel√°ll√≥ szem√©ly, Felito Ay√≥n nyomd√°t nyitott a k√∂zelben. Mivel a nyomd√°ban eleinte nem volt telefon, Ayon √ľgyfelei gyakran Mart√≠nez Bodeguit√°j√°ba j√°rtak √°t h√≠v√°sokat int√©zni, rendre egy poh√°rka rum k√≠s√©ret√©ben.

altA La Bodeguita fŇĎ vend√©gei k√∂z√© tartozott elsŇĎsorban a kubai k√∂lt√©szet klasszikusa, Nikolas Guill√©n √©s a kiv√°l√≥ pr√≥za√≠r√≥, Alejo Carpentier. Az idŇĎ m√ļlt√°val a Bodeguita egyre k√∂zkedveltebb √©s keresettebb helly√© v√°lt mind az √©rtelmis√©g, mind a mŇĪv√©szek √©s az egyszerŇĪ boh√©mek k√∂r√©ben. Azt lehet mondani, hogy a Bodeguita √≠gy a halad√≥ gondolkod√°s√ļ √©rtelmis√©giek √©s mŇĪv√©szek b√°sty√°j√°v√° v√°lt, akik nem csak Latin-Amerik√°b√≥l, hanem az eg√©sz vil√°gr√≥l √©rkeztek ide.

Eleinte a Bodeguit√°ban csak a b√°rn√°l lehetett mulatozni. Csak k√©sŇĎbb gyŇĎzt√©k meg Mart√≠nezt bar√°tai arr√≥l, hogy szolg√°ljon fel nekik √©telt is az √ľzlet h√°ts√≥ fel√©ben. Eleinte maga Mart√≠nez feles√©ge fŇĎz√∂tt, akit √∂rm√©ny l√°nynak bec√©ztek, de puszt√°n a csal√°dtagok √©s a p√°r fŇĎs szem√©lyzet sz√°m√°ra. Az akkori √©trend fŇĎ fog√°sa a fekete bab √©s feh√©r rizs kever√©ke volt, amit ‚Äěmaurik √©s kereszt√©nyek‚Äú n√©ven emlegettek (r√∂viden csak ‚ÄěCONGRI‚Äú). Ehhez rendre s√ľlt sert√©sh√ļst ettek (‚ÄěMasas de puerco fritas‚Äú), v√©g√ľl a s√ľlt ban√°nszirmokat vagy ban√°nb√≥l k√©sz√ľlt palacsint√°t kaptak, amelyet a helyiek ‚ÄěTostanes de pl√°tano‚Äú n√©ven ismernek. Mart√≠nez hamar eleget tett hŇĪ vend√©gei k√©r√©s√©nek √©s √©telt is k√≠n√°lt, de fizetni tov√°bbra is csup√°n az ital√©rt kellett.

1950-ben Mart√≠nez v√©glegesen √°tnevezte √ľzlet√©t La Casa Mart√≠nez-rŇĎl La Bodeguita del Medio-ra, mivel t√∂rzsvend√©gei m√°r √ļgyis hossz√ļ ideje √≠gy emlegett√©k. A m√ļlt sz√°zad √∂tvenes √©veiben olyan h√≠res szem√©lyis√©gek l√°togatt√°k rendszeresen a Bodeguit√°t, mint az amerikai √©nekes Nat King Cole, az irodalmi Nobel-d√≠jas Ernest Hemingway, a nŇĎi sz√©ps√©gide√°l Brigitte Bardot, a cseppet sem kev√©sb√© elbŇĪv√∂lŇĎ Sophia Loren, az amerikai sz√≠n√©sz Spencer Tracy, tov√°bb√° Errol Flynn, Austin Lara √©s Mario Moreno. Ezek a nagy nevek, a kubai √©rtelmis√©g legjav√°val egy√ľtt, egyre t√∂bb lelkes l√°togat√≥t vonzottak a Bodeguit√°ba.

altR√©gi f√©ny√©bŇĎl mit sem vesz√≠tve, a La Bodeguita del Medio mindm√°ig ŇĎrzi a r√©gi Havanna boh√©m m√ļltj√°nak eml√©k√©t, hisz ma is az √©rtelmis√©giek, politikusok, vagy csak az arra s√©t√°l√≥k kedvelt tal√°lkoz√≥helye.

A Bodeguita vend√©gei k√∂z√ľl sokan √ļgy v√©lik, hogy a XIX.sz√°zad v√©gi koloni√°lis √©p√ľlet a leg√©rt√©kesebb al√°√≠r√°sokat, eml√©keket √©s f√©nyk√©peket ŇĎrzi falain, ami m√°r r√©g m√©lt√≥v√° tette, arra, hogy beker√ľlj√∂n a Guiness Rekordok K√∂nyv√©be.

 

 

 

 

A La Bodeguita del Medio m√°rkan√©v h√≠rnev√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen m√°r az eg√©sz vil√°gon elterjedt. Az eredeti Havann√°ban tal√°lhat√≥ LBdM-en k√≠v√ľl m√©g t√≠z m√°sik √©tterem viseli b√ľszk√©n a La Bodeguita del Medio nevet, melyek mindegyike a h√≠res kubai LBdM franchise partnere. Jelenleg a La Bodeguita del Medio Mexib√≥ban a legelterjedtebb.

 

Kuba

A La Bodeguita del Medio a vil√°g legh√≠resebb tradicion√°lis kubai √©tterme & b√°rja, amely a kezdetek kezdet√©n egy kis √ľzlethelyis√©g volt a La Habana Vieja (R√©gi Havanna) v√°rosr√©szben. Olyan √©rtelmis√©giek tal√°lkozgattak ott inform√°lis eb√©dekre √©s t√°rgyal√°sokra, akik k√©sŇĎbb a kubai kult√ļra meghat√°roz√≥ alakjaiv√° v√°ltak, elt√∂r√∂lhetetlen nyomokat hagyva a maguk ut√°n. A t√∂bb mint 70 √©ves m√ļlttal rendelkezŇĎ v√°llalkoz√°s sz√°mtalan d√≠jat √©s belf√∂ldi, illetve nemzetk√∂zi elismer√©st nyert, legend√°ss√° v√°lt a vil√°g minden t√°j√°r√≥l √©rkezŇĎ h√≠res vend√©g√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen, amellett, hogy a vil√°g egyik legh√≠resebb √©s legismertebb nemzetk√∂zi kokt√©lj√°nak, a mojito ‚Äěkatedr√°lisn√°k‚ÄĚ is tartj√°k.

A R√©gi Havann√°ban, amely imm√°r a vil√°g kultur√°lis √∂r√∂ks√©g√©nek r√©sze, az amerikai barokk √©p√≠t√©szet legnagyobb remekmŇĪv√©tŇĎl, a Catedral de la Haban√°t√≥l (havannai katedr√°list√≥l) pontosan sz√°z macskakŇĎnyire, az Emperado utca 207 sz√°ma alatt tal√°lhat√≥. Amikor bel√©p√ľnk, r√∂gt√∂n mag√°val ragad a kubai menta kellemes illata, amely nagyon kedvezŇĎ hat√°ssal van az em√©szt√©sre, √©s amely a legismertebb kubai kokt√©lnak, a mojitonak oly k√ľl√∂nleges √≠zt k√∂lcs√∂n√∂z. Itt a vend√©gek ki√©lvezhetik a legjobb kubai kreol √©teleket, mik√∂zben tri√≥nk f√ľlbem√°sz√≥ zen√©i sz√≥rakoztatj√°k.

1942-ben a kubai √Āngel Mart√≠nez Borrotto v√°s√°rolta meg ezt a kis √ľzlethelyis√©get az Emperado utc√°ban, ahol ‚ÄěLa Casa Mart√≠nez‚ÄĚ n√©ven (‚ÄěMart√≠nez h√°za‚ÄĚ) kezdte meg tev√©kenys√©g√©t. Nem sokra r√° Felito Ay√≥n, a karizmatikus kubai nyomd√°sz a ‚ÄěLa Bodeguita del Medio‚ÄĚ k√∂zel√©ben nyitotta meg nyomd√°j√°t. Ay√≥n √ľgyfelei hamarosan szinte kiv√©tel n√©lk√ľl Mart√≠nezhez j√°rtak √°t telefon√°lni, majd gyakran tal√°lkozgattak ott azzal a c√©llal is, hogy elkortyoljanak egy-k√©t kiv√°l√≥ rumot.

A La Bodeguita jelenleg - sŇĎt, minden bizonnyal a j√∂vŇĎben is - a ‚ÄěLa Bohemia‚ÄĚ (a ‚Äěboh√©m √©let‚ÄĚ) legjelentŇĎsebb k√©pviselŇĎje lesz Havann√°ban. √Črtelmis√©giek, mŇĪv√©szek, politikusok √©s sz√°mtalan arra j√°r√≥ m√°r felfedezte a LBdM-et. A 19.sz√°zad v√©g√©rŇĎl sz√°rmaz√≥ koloni√°lis st√≠lusban √©p√ľlt h√°z, sz√°mos vend√©ge szerint, a legr√©gebbi al√°√≠r√°s-, f√©nyk√©p- √©s eml√©k gyŇĪjtem√©nye a vil√°gon.

Az elsŇĎ l√°togat√≥k k√∂z√∂tt volt a nemzeti k√∂ltŇĎ Nicol√°s Guill√©n √©s a kiv√©teles √≠r√≥ Alejo Carpentier. Napr√≥l napra t√∂bb kubai √©rtelmis√©gi vend√©g k√©rt Mert√≠nez feles√©g√©tŇĎl, Arm√©ni√°t√≥l, abb√≥l az √©telbŇĎl, amelyet az ott dolgoz√≥ alkalmazottaknak fŇĎz√∂tt. Az √©telek nagyr√©szt fŇĎtt rizsbŇĎl, fekete babb√≥l, cs√ľl√∂kbŇĎl, mani√≥k√°b√≥l, sert√©s s√ľltbŇĎl √©s s√ľlt z√∂ld ban√°nb√≥l √°lltak. √≠gy keletkezett az elnevez√©s, amely Mart√≠nezt √©lete v√©g√©ig jellemezte: "El excelente anfitri√≥n" ("a kiv√°l√≥ h√°zi√ļr"). 1950-ben Mart√≠nez az √ľzlet nev√©t La Bodeguita del Medio-ra v√°ltoztatta, ahogy vend√©gei egym√°s k√∂zt m√°r am√ļgy is h√≠vt√°k.

Az √∂tvenes √©vekben az akkori kor h√≠res mŇĪv√©szei is rendszeres vend√©geiv√© v√°ltak az √©tteremnek: az √©nekes, Nat King Colea, a N√≥bel-d√≠jas Ernest Hemingway, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Spencer Tracy, Errol Flynn, Agust√≠n Lara, a Mario Moreno.

√ćgy ez a vend√©gszeretŇĎ √©s √∂r√∂mteli hely, amely kubai lelk√ľnk autentikus darabk√°ja, a mai napig nagy kedvence a vil√°g minden t√°j√°r√≥l ide, a Nagy szigetre (‚ÄěIsla Grande‚ÄĚ) √©rkezŇĎ vend√©geknek √©s h√≠ress√©geknek.

La Bodeguita del Medio - C. Empedrado entre Cuba y San Ignacio, La Habana Vieja, Havana

 

Csehorsz√°g

La Bodeguita del Medio ‚Äď Kaprova 5, 110 00 Praha 1

http://www.labodeguitadelmedio.cz/ 

 

Mexikó

La Bodeguita del Medio ‚Äď Cozumel 37, Col. Roma, M√©xico D.F., C.P. 06700, M√©xico City

La Bodeguita del Medio - Insurgentes Sur 1798, Col. Florida, México D.F., C.P. 01030, México City

La Bodeguita del Medio - Av. Vallarta 2320, Col. Obrera Centro, Guadalajara Jalisco, C.P. 44420, Guadalajara

La Bodeguita del Medio - Paseo Díaz Ordaz 858, Col. Centro, Puerto Vallarta Jalisco, C.P. 48300

La Bodeguita del Medio - 5ta. Avenida esq. Calle 34, Col. Condominio Bosque de los Aluxes, Quintana Roo, C.P. 77710, Playa del Carmen

La Bodeguita del Medio - Rio Misouri 600 entre Ricardo Margain y Olivos, Centro Comercial Plaza Lua, Col. Del, San Pedro Garza Garcia, N.L., C.P. 66220, Monterrey

http://labodeguitadelmedio.com.mx/ 

 

Ukrajna

La Bodeguita del Medio - 21/20, Yaroslavov Val Street, Kyiv 01034

http://bodeguita.com.ua/ 

 

Libanon

La Bodeguita del Medio - Damascus Road, Sodeco, Achrafieh, Beirut

http://labodeguitalibano.com/ 

 

foto
calendar ilustrate foto
calendar dark star Események calendar dark star
foto

calendar dark star Asztalfoglal√°s calendar dark star

Kapcsolat
Asztalfoglal√°s*
Mi látogatásának apropója?*
Ter√ľlet
Forma servisu
Zvolte druh hudbyClassicJazzRockPopDanceLatinsko-americk√°
DalŇ°√≠ sluŇĺby
Megjegyzés a foglaláshoz:
captcha

*Egyetértek a feltételekkel és az adataim feldolgozásával

Kapcsolat
contact close Map

 

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 57.

Telefon: +36 20 388 27 38

E-mail: info,havana,hu

Nyitvatart√°s:

Vas√°rnap - H√©tfŇĎ : Z√°rva

Kedd - Cs√ľt√∂rt√∂k : 17:00 - 24:00

Péntek - Szombat : 17:00 - 03:00