facebook news
foto
hp show
hp close

Budapest legautentikusabb karibi étterme!

Asztalfoglalás: +36-20-388-2738

info @ havana.hu

foto
Az étteremrőlA 2012. decemberében nyílt La Bodeguita del Medio étterem különleges kialakításának köszönhetően páratlan élményt nyújt az idelátogató vendégek számára. Az 1901-ben firenzei ihletéssel épült varázslatos enteriőrt sikerült megtölteni autentikus karibi hangulattal, amelyet kubai zenekarunk, a La Movida és a kubai táncosok tesznek felejthetetlenné.

alt

altMinden város a világon büszkélkedhet valami egyedivel, amitől különlegessé válik és ami híressé teszi. A kubai fővárosban, Havannában, számos ilyen hely található. Ám alig néhánynak van olyan hosszú, gazdag története, és oly fontos emberekkel teli vendégkönyve, mint a koloniális és az „újonnan“ épített Havannát összekötő Empedrado utca közepén lévő La Bodeguita del Medio-nak.

Az a hír járja, hogy az üzlet pont száz macskakőnyire található Kuba legnagyobb amerikai barokk épülettől, a havannai katedrálistól. Az, hogy a Bodeguita pont az említett Empedrado utca közepén, a 207-es szám alatt található, 1950-ben egyben névadójává is vált a helynek. A La Bodeguita del Medio spanyolul ugyanis annyit jelent: „kocsma az utca közepén“. Ez a helyválasztás sokak számára logikus, ugyanakkor meglepő is lehet, mivel a legtöbb bár és étterem stratégiai okokból általában utcasarkon helyezkedik el.

altAmikor valaki belép a havannai La Bodeguitába, az első, ami magával ragadja, az a kubai menta kellemes illata, amely nagyon kedvező hatással van az emésztésre is. Ezért is vált elválaszthatatlan részévé a híres kubai italnak, a MOJITONAK, amely a ma ismert ízét és jellegét épp a La Bodeguitában kapta. A havannai La Bodeguita hátsó részében a vendégek kiváló kubai ételeket is élvezhetnek, miközben tradicionális helyi dallamokat játszik a kubai trió.

 Térjünk azonban vissza a múlt század háborús éveibe, egészen pontosan 1942-be, amikor a vállalkozó szellemű Angél Martinez Borroto megérzéseire hallgatva megvásárolt egy kis helységet az Empedrado utcában, Havanna akkoriban még erődítményként elkerített történelmi részében, ahol útnak indította üzletét, akkori nevén a La Casa Martínez-t. Nem sokra rá egy Martínezhez nagyon közelálló személy, Felito Ayón nyomdát nyitott a közelben. Mivel a nyomdában eleinte nem volt telefon, Ayon ügyfelei gyakran Martínez Bodeguitájába jártak át hívásokat intézni, rendre egy pohárka rum kíséretében.

altA La Bodeguita fő vendégei közé tartozott elsősorban a kubai költészet klasszikusa, Nikolas Guillén és a kiváló prózaíró, Alejo Carpentier. Az idő múltával a Bodeguita egyre közkedveltebb és keresettebb hellyé vált mind az értelmiség, mind a művészek és az egyszerű bohémek körében. Azt lehet mondani, hogy a Bodeguita így a haladó gondolkodású értelmiségiek és művészek bástyájává vált, akik nem csak Latin-Amerikából, hanem az egész világról érkeztek ide.

Eleinte a Bodeguitában csak a bárnál lehetett mulatozni. Csak később győzték meg Martínezt barátai arról, hogy szolgáljon fel nekik ételt is az üzlet hátsó felében. Eleinte maga Martínez felesége főzött, akit örmény lánynak becéztek, de pusztán a családtagok és a pár fős személyzet számára. Az akkori étrend fő fogása a fekete bab és fehér rizs keveréke volt, amit „maurik és keresztények“ néven emlegettek (röviden csak „CONGRI“). Ehhez rendre sült sertéshúst ettek („Masas de puerco fritas“), végül a sült banánszirmokat vagy banánból készült palacsintát kaptak, amelyet a helyiek „Tostanes de plátano“ néven ismernek. Martínez hamar eleget tett hű vendégei kérésének és ételt is kínált, de fizetni továbbra is csupán az italért kellett.

1950-ben Martínez véglegesen átnevezte üzletét La Casa Martínez-ről La Bodeguita del Medio-ra, mivel törzsvendégei már úgyis hosszú ideje így emlegették. A múlt század ötvenes éveiben olyan híres személyiségek látogatták rendszeresen a Bodeguitát, mint az amerikai énekes Nat King Cole, az irodalmi Nobel-díjas Ernest Hemingway, a női szépségideál Brigitte Bardot, a cseppet sem kevésbé elbűvölő Sophia Loren, az amerikai színész Spencer Tracy, továbbá Errol Flynn, Austin Lara és Mario Moreno. Ezek a nagy nevek, a kubai értelmiség legjavával együtt, egyre több lelkes látogatót vonzottak a Bodeguitába.

altRégi fényéből mit sem veszítve, a La Bodeguita del Medio mindmáig őrzi a régi Havanna bohém múltjának emlékét, hisz ma is az értelmiségiek, politikusok, vagy csak az arra sétálók kedvelt találkozóhelye.

A Bodeguita vendégei közül sokan úgy vélik, hogy a XIX.század végi koloniális épület a legértékesebb aláírásokat, emlékeket és fényképeket őrzi falain, ami már rég méltóvá tette, arra, hogy bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe.

 

 

 

 

A La Bodeguita del Medio márkanév hírnevének köszönhetően már az egész világon elterjedt. Az eredeti Havannában található LBdM-en kívül még tíz másik étterem viseli büszkén a La Bodeguita del Medio nevet, melyek mindegyike a híres kubai LBdM franchise partnere. Jelenleg a La Bodeguita del Medio Mexibóban a legelterjedtebb.

 

Kuba

A La Bodeguita del Medio a világ leghíresebb tradicionális kubai étterme & bárja, amely a kezdetek kezdetén egy kis üzlethelyiség volt a La Habana Vieja (Régi Havanna) városrészben. Olyan értelmiségiek találkozgattak ott informális ebédekre és tárgyalásokra, akik később a kubai kultúra meghatározó alakjaivá váltak, eltörölhetetlen nyomokat hagyva a maguk után. A több mint 70 éves múlttal rendelkező vállalkozás számtalan díjat és belföldi, illetve nemzetközi elismerést nyert, legendássá vált a világ minden tájáról érkező híres vendégének köszönhetően, amellett, hogy a világ egyik leghíresebb és legismertebb nemzetközi koktéljának, a mojito „katedrálisnák” is tartják.

A Régi Havannában, amely immár a világ kulturális örökségének része, az amerikai barokk építészet legnagyobb remekművétől, a Catedral de la Habanától (havannai katedrálistól) pontosan száz macskakőnyire, az Emperado utca 207 száma alatt található. Amikor belépünk, rögtön magával ragad a kubai menta kellemes illata, amely nagyon kedvező hatással van az emésztésre, és amely a legismertebb kubai koktélnak, a mojitonak oly különleges ízt kölcsönöz. Itt a vendégek kiélvezhetik a legjobb kubai kreol ételeket, miközben triónk fülbemászó zenéi szórakoztatják.

1942-ben a kubai Ángel Martínez Borrotto vásárolta meg ezt a kis üzlethelyiséget az Emperado utcában, ahol „La Casa Martínez” néven („Martínez háza”) kezdte meg tevékenységét. Nem sokra rá Felito Ayón, a karizmatikus kubai nyomdász a „La Bodeguita del Medio” közelében nyitotta meg nyomdáját. Ayón ügyfelei hamarosan szinte kivétel nélkül Martínezhez jártak át telefonálni, majd gyakran találkozgattak ott azzal a céllal is, hogy elkortyoljanak egy-két kiváló rumot.

A La Bodeguita jelenleg - sőt, minden bizonnyal a jövőben is - a „La Bohemia” (a „bohém élet”) legjelentősebb képviselője lesz Havannában. Értelmiségiek, művészek, politikusok és számtalan arra járó már felfedezte a LBdM-et. A 19.század végéről származó koloniális stílusban épült ház, számos vendége szerint, a legrégebbi aláírás-, fénykép- és emlék gyűjteménye a világon.

Az első látogatók között volt a nemzeti költő Nicolás Guillén és a kivételes író Alejo Carpentier. Napról napra több kubai értelmiségi vendég kért Mertínez feleségétől, Arméniától, abból az ételből, amelyet az ott dolgozó alkalmazottaknak főzött. Az ételek nagyrészt főtt rizsből, fekete babból, csülökből, maniókából, sertés sültből és sült zöld banánból álltak. így keletkezett az elnevezés, amely Martínezt élete végéig jellemezte: "El excelente anfitrión" ("a kiváló háziúr"). 1950-ben Martínez az üzlet nevét La Bodeguita del Medio-ra változtatta, ahogy vendégei egymás közt már amúgy is hívták.

Az ötvenes években az akkori kor híres művészei is rendszeres vendégeivé váltak az étteremnek: az énekes, Nat King Colea, a Nóbel-díjas Ernest Hemingway, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Spencer Tracy, Errol Flynn, Agustín Lara, a Mario Moreno.

Így ez a vendégszerető és örömteli hely, amely kubai lelkünk autentikus darabkája, a mai napig nagy kedvence a világ minden tájáról ide, a Nagy szigetre („Isla Grande”) érkező vendégeknek és hírességeknek.

La Bodeguita del Medio - C. Empedrado entre Cuba y San Ignacio, La Habana Vieja, Havana

 

Csehország

La Bodeguita del Medio – Kaprova 5, 110 00 Praha 1

http://www.labodeguitadelmedio.cz/ 

 

Mexikó

La Bodeguita del Medio – Cozumel 37, Col. Roma, México D.F., C.P. 06700, México City

La Bodeguita del Medio - Insurgentes Sur 1798, Col. Florida, México D.F., C.P. 01030, México City

La Bodeguita del Medio - Av. Vallarta 2320, Col. Obrera Centro, Guadalajara Jalisco, C.P. 44420, Guadalajara

La Bodeguita del Medio - Paseo Díaz Ordaz 858, Col. Centro, Puerto Vallarta Jalisco, C.P. 48300

La Bodeguita del Medio - 5ta. Avenida esq. Calle 34, Col. Condominio Bosque de los Aluxes, Quintana Roo, C.P. 77710, Playa del Carmen

La Bodeguita del Medio - Rio Misouri 600 entre Ricardo Margain y Olivos, Centro Comercial Plaza Lua, Col. Del, San Pedro Garza Garcia, N.L., C.P. 66220, Monterrey

http://labodeguitadelmedio.com.mx/ 

 

Ukrajna

La Bodeguita del Medio - 21/20, Yaroslavov Val Street, Kyiv 01034

http://bodeguita.com.ua/ 

 

Libanon

La Bodeguita del Medio - Damascus Road, Sodeco, Achrafieh, Beirut

http://labodeguitalibano.com/ 

 

foto

calendar dark star Asztalfoglalás calendar dark star

Kapcsolat
Asztalfoglalás*
Mi látogatásának apropója?*
Terület
Forma servisu
Zvolte druh hudbyClassicJazzRockPopDanceLatinsko-americká
Další služby
Megjegyzés a foglaláshoz:
captcha

*Egyetértek a feltételekkel és az adataim feldolgozásával

foto
Asztalfoglalás

~Asztalfoglalás~

 

 

Kedves Vendégeink!

 

 

Asztalfoglalásokat az alábbi

 

telefonszámon fogadunk:

 

 

+36-20-388-2738

Szivar Klub

 

~Események~

 

 

Kapcsolat
contact close Map

 

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 57.

Telefon: +36 20 388 27 38

E-mail: info,havana,hu

Nyitvatartás:

Vasárnap - Szerda : Zárva

Csütörtök : 17:00 - 24:00

Péntek - Szombat : 17:00 - 03:00