facebook news

A La Bodeguita del Medio márkanév hírnevének köszönhetően már az egész világon elterjedt. Az eredeti Havannában található LBdM-en kívül még tíz másik étterem viseli büszkén a La Bodeguita del Medio nevet, melyek mindegyike a híres kubai LBdM franchise partnere. Jelenleg a La Bodeguita del Medio Mexibóban a legelterjedtebb.

 

Kuba

A La Bodeguita del Medio a világ leghíresebb tradicionális kubai étterme & bárja, amely a kezdetek kezdetén egy kis üzlethelyiség volt a La Habana Vieja (Régi Havanna) városrészben. Olyan értelmiségiek találkozgattak ott informális ebédekre és tárgyalásokra, akik később a kubai kultúra meghatározó alakjaivá váltak, eltörölhetetlen nyomokat hagyva a maguk után. A több mint 70 éves múlttal rendelkező vállalkozás számtalan díjat és belföldi, illetve nemzetközi elismerést nyert, legendássá vált a világ minden tájáról érkező híres vendégének köszönhetően, amellett, hogy a világ egyik leghíresebb és legismertebb nemzetközi koktéljának, a mojito „katedrálisnák” is tartják.

A Régi Havannában, amely immár a világ kulturális örökségének része, az amerikai barokk építészet legnagyobb remekművétől, a Catedral de la Habanától (havannai katedrálistól) pontosan száz macskakőnyire, az Emperado utca 207 száma alatt található. Amikor belépünk, rögtön magával ragad a kubai menta kellemes illata, amely nagyon kedvező hatással van az emésztésre, és amely a legismertebb kubai koktélnak, a mojitonak oly különleges ízt kölcsönöz. Itt a vendégek kiélvezhetik a legjobb kubai kreol ételeket, miközben triónk fülbemászó zenéi szórakoztatják.

1942-ben a kubai Ángel Martínez Borrotto vásárolta meg ezt a kis üzlethelyiséget az Emperado utcában, ahol „La Casa Martínez” néven („Martínez háza”) kezdte meg tevékenységét. Nem sokra rá Felito Ayón, a karizmatikus kubai nyomdász a „La Bodeguita del Medio” közelében nyitotta meg nyomdáját. Ayón ügyfelei hamarosan szinte kivétel nélkül Martínezhez jártak át telefonálni, majd gyakran találkozgattak ott azzal a céllal is, hogy elkortyoljanak egy-két kiváló rumot.

A La Bodeguita jelenleg - sőt, minden bizonnyal a jövőben is - a „La Bohemia” (a „bohém élet”) legjelentősebb képviselője lesz Havannában. Értelmiségiek, művészek, politikusok és számtalan arra járó már felfedezte a LBdM-et. A 19.század végéről származó koloniális stílusban épült ház, számos vendége szerint, a legrégebbi aláírás-, fénykép- és emlék gyűjteménye a világon.

Az első látogatók között volt a nemzeti költő Nicolás Guillén és a kivételes író Alejo Carpentier. Napról napra több kubai értelmiségi vendég kért Mertínez feleségétől, Arméniától, abból az ételből, amelyet az ott dolgozó alkalmazottaknak főzött. Az ételek nagyrészt főtt rizsből, fekete babból, csülökből, maniókából, sertés sültből és sült zöld banánból álltak. így keletkezett az elnevezés, amely Martínezt élete végéig jellemezte: "El excelente anfitrión" ("a kiváló háziúr"). 1950-ben Martínez az üzlet nevét La Bodeguita del Medio-ra változtatta, ahogy vendégei egymás közt már amúgy is hívták.

Az ötvenes években az akkori kor híres művészei is rendszeres vendégeivé váltak az étteremnek: az énekes, Nat King Colea, a Nóbel-díjas Ernest Hemingway, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Spencer Tracy, Errol Flynn, Agustín Lara, a Mario Moreno.

Így ez a vendégszerető és örömteli hely, amely kubai lelkünk autentikus darabkája, a mai napig nagy kedvence a világ minden tájáról ide, a Nagy szigetre („Isla Grande”) érkező vendégeknek és hírességeknek.

La Bodeguita del Medio - C. Empedrado entre Cuba y San Ignacio, La Habana Vieja, Havana

 

Csehország

La Bodeguita del Medio – Kaprova 5, 110 00 Praha 1

http://www.labodeguitadelmedio.cz/ 

 

Mexikó

La Bodeguita del Medio – Cozumel 37, Col. Roma, México D.F., C.P. 06700, México City

La Bodeguita del Medio - Insurgentes Sur 1798, Col. Florida, México D.F., C.P. 01030, México City

La Bodeguita del Medio - Av. Vallarta 2320, Col. Obrera Centro, Guadalajara Jalisco, C.P. 44420, Guadalajara

La Bodeguita del Medio - Paseo Díaz Ordaz 858, Col. Centro, Puerto Vallarta Jalisco, C.P. 48300

La Bodeguita del Medio - 5ta. Avenida esq. Calle 34, Col. Condominio Bosque de los Aluxes, Quintana Roo, C.P. 77710, Playa del Carmen

La Bodeguita del Medio - Rio Misouri 600 entre Ricardo Margain y Olivos, Centro Comercial Plaza Lua, Col. Del, San Pedro Garza Garcia, N.L., C.P. 66220, Monterrey

http://labodeguitadelmedio.com.mx/ 

 

Ukrajna

La Bodeguita del Medio - 21/20, Yaroslavov Val Street, Kyiv 01034

http://bodeguita.com.ua/ 

 

Libanon

La Bodeguita del Medio - Damascus Road, Sodeco, Achrafieh, Beirut

http://labodeguitalibano.com/